tirsdag den 28. februar 2012

Havregrynspandekager 7-8 mdr. +

På opfordring kommer her en god og brugbar opskrift på havregrynspandekager. Husk at baby ikke må få hvedeprodukter helt frem til 6-7 måneders alderen, først i små mængder til sidst i perioden. Derfor kan du i denne opskrift erstatte hvedemelet med rugmel i stedet og salt kan tilsættes efterhånden som barnet bliver ældre.


Havregrynspandekager
10–12 stk.
Det skal du bruge:

300 g hvede-, hvid hvede- eller speltmel - OBS: Brug rugmel hvis barnet er under 7-8 mdr.
100 g havregryn
(½ tsk. salt)
4 æg
8 dl sødmælk
1 spsk. olie til stegning

Bland melet med havregryn (og evt. salt) Pisk æggene med mælk, og pisk melblandingen i lidt ad gangen.
Rør dejen sammen og varm olien på en pande. Bag pandekagerne i ca. 3 min. på hver side.
Server pandekagerne med kød eller grønsager.

lørdag den 25. februar 2012

Bærpuré med blåbær og kirsebær

Det er helt vildt så stort et hit denne bærpuré er herhjemme. Min søn elsker den både i sin risgrød, havregrød og så kan den også spises alene. Når din baby bliver stor nok til at spise ispinde, kan du også bruge den til at komme i de der is-pindebakker og vupti - lækker hjemmelavet is UDEN sukker og tilsætningsstoffer. Du kan evt. fortynde det med lidt vand, hvis du vil bruge den til is, for puréen er en smule tyk...

Bærpuré med blåbær og kirsebær
125g friske eller frosne blåbær
125g friske eller frosne (eller tørrede blødt op i vand), udstenede kirsebær

Bland blåbærrene og kirsebærrene i en foodprocessor eller blender og blend dem til en lind puré. Vil du gerne undgå skinddele i den endelige puré kan det sis igennem en fintmasket sigte over en lille kasserolle ved at gnide det igennem med en blød dejskraber for at få så meget af frugtkød og saft med som muligt. Smid skindet ud.

Sæt pureen over ved mellem varme og kog den under hyppig omrøring til den er gennemvarmet og tyknet, omkring 4 minutter. Tag pureen af varmen og lad den køle helt af før servering.

Rødbedemos

Dette er en af min søns absolut ynglingsmos og kan med fordel blandes (ikke røres helt sammen, så får man en lettere klam lyserød-agtig mos og det vil min dreng i hvert fald IKKE spise...) både med kartoffel- og sød kartoffelmos, det giver en dejlig pikant smag. Hvis det er muligt, er det en god idé at vælge de små rødbeder frem for de større, da de oftest er sødere og mindre trevlede...

Rødbedemos
ca. 500g rødbeder, rensede og skrubbede.

Fremgangsmåde:
1. Opvarm ovnen til 190 grader. Kom rødbederne i en lille bradepande og hæld vand 1-2 cm op langs kanten af rødbederne. Dæk med alufolie.
2. Kom rødbederne i ovnen og bag dem til de er meget møre, 45-60 minutter cirka (prik med en gaffel for at være sikker) Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af.
3. Skræl rødbederne, skær dem i store stykker og smid skrællerne ud.
4. Kom rødbederne i en foodprocessor eller blender og blend dem cremede - det hjælper at tilsætte lidt vand, MM, MME eller sødmælk for at få konsistensen lind.

Opbevaring:
Kom den cremede mos i køleskabet i en lufttæt beholder i op til 3 dage eller kom den i fryseren som små portioner i en isterningebakke eller andre små beholdere til babymad og nedfrys dem indpakket i op til 3 måneder.

mandag den 20. februar 2012

Det gode mellemmåltid - eftermiddag 6 mdr+

Fordi måltidet om eftermiddagen skal holde baby mæt indtil der serveres aftensmad, er det vigtigt at måltidet består af ting, som mætter godt. Hos vores dagplejer får børnene kun frugt, når de er kommet op fra deres middagslur og det kan min lille purk slet ikke holde sig på indtil aftensmaden, så når han kommer hjem (kl. 16-16.30), står den på et mellemmåltid. Det kunne også være at løsningen for jer ville være at spise en tidlig aftensmad og så give baby et mellemmåltid senere inden han/hun skal i seng.

Her er i hvert fald lidt forslag til, hvad mellemmåltidet kan bestå af om eftermiddagen:
  • Groft brød med fedtstof og pålæg samt lidt frugt eller grønt
  • Pirogger - brød fuldt med kød og/eller grøntsager
  • Små fuldkornspizzaer med tomat, ost, skinke (kan laves med et groft pitabrød fx, hvis det skal gå stærkt) samt frugt
  • Smoothie af frugt og surmælksprodukt samt en skive ristet rugbrød eller andet groft brød
  • Minirugbrød med ostestænger samt noget frugt/grønt
  • Fyldte frokostmuffins
  • Havregryn med mælk og rugt
  • A38/yoghurt naturel med mysli/rugbrød/havrefras samt frugt
Den tidlige aftensmad:
  • Tærte af groft mel med fyld af peberfrugt/skinke/porre/kylling sammen med æg, mælk og lidt revet ost
  • Pastasalat med tun, majs, ærter og cremefraiche dressing
  • Bulgursalat med kylling, ananas og karrydressing
  • Kartofler med lidt kød og grønt
  • Havregrynspandekager med fyld samt lidt frugt

lørdag den 18. februar 2012

Lækker pizzadej

Virkelig god pizzadej - lige så elastisk som sådan en skal være og ganske svær at rulle ud... Men det er bestemt ikke nogen ulempe, når man skal lave pizzabund - det betyder bare at den får en god krumme og så skal man man også huske ikke at overøse den med fyld, så bunden ikke kan nå at bage helt igennem...

Jeg brugte den til pizzasnegle, som fungere rigtig godt som et mellemmåltid sammen med lidt frugt herhjemme om eftermiddagen - har i lyst til at prøve?

Pizzadej
Du skal bruge:

500g pizzamel
35g gær
ca. 3-3½ dl vand
1½ spsk. olie
1½ tsk. salt

Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt lidt af melet før du tilsætter resten af ingredienserne og hæld resten af melet i og ælt det godt sammen i 4-6 minutter, til den er glat og smidig.

Form dejen som en kugle og læg den til hævning i en skål tildækket et lunt sted ca. 30 minutter.

Slå dejen ned og form den til en kugle endnu en gang og lad den efterhæve til dobbelt størrelse - ca. 30 minutter.

Nu er dejen klar til at blive rullet ud og brugt til pizza, kuvertbrød eller pizzasnegle.

fredag den 17. februar 2012

Grove brunchboller

Et yndet mellemmåltid herhjemme er en lækker bolle at sidde og gnave i og dertil en ostehaps og lidt frugt. Det er ofte om eftermiddagen jeg servere dette, for så kan lillefyren sagtens holde sig til aftensmaden kommer på bordet kl. 18.

Har du mod på at bage til dine poder, så er her en rigtig lækker og nem opskrift, du kan kaste dig over. Opskriften er fra Amo's Den store Bagebog 2, dog modificeret fra min side af...


Grove brunchboller (12 stk.)
Du skal bruge:

350g hvedemel (gerne med højt protein indhold)
150g grahamsmel
50g havregryn
½ dl madolie (jeg brugte raps, men du kan sagtens bruge hvilken som helst, vil dog ikke anbefale olivenolie...)
1½ dl yoghurt naturel (eller andet surmælksprodukt - A-38, ymer, m.v.)
1½ dl vand 
1 æg
25g gær
1 tsk. salt
1 tsk. sukker


Bland yoghurt og lunkent vand (37 grader) og opløs gæren heri.

Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen til den er ensartet - gerne på røremaskine. Lad herefter dejen hæve, lunt og tildækket i ca. 30 minutter.

Slå dejen sammen og tril den ud til en pølse. Del den i 12 lige store dele. Form bollerne og sæt dejen på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve, lunt og tildækket i ca. 20 minutter. 


Tænd ovnen på 220 grader (200 grader ved varmluftsovn). Pensl bollerne med lidt yoghurt blandet op med vand og drys evt. med lidt grahamsmel.


Bag bollerne i ca. 12-15 minutter midt i ovnen. Lad dem køle lidt af på en rist inden servering...

mandag den 13. februar 2012

Øllebrød

Endnu en af mine favoritter - faktisk ofte lørdags-morgenmad på skift med havregrød og det var altid min far, der lavede det - vi bildte os ind, at det smagte af sæbe, når min mor lavede det nemlig... Når det skulle være rigtig luksus, så puttede han lige en skefuld brun farin i gryden også og så smagte det bare endnu bedre!

Det hitter stort herhjemme og det var lige fra første dag af, men nu har jeg også en dreng, der er en rigtig hund efter rugbrød... Ganske enkelt at lave og så kan du bløde rugbrødet op natten over i vandet (det er dog ikke nødvendigt, men så tager det lige lidt ekstra tid at koge og der vil oftest være klumper i).

Øllebrød
Du skal bruge:

2 skiver mørkt rugbrød eller bondebrød uden kerner
koldt vand, så det dækker
1 tsk. fedtstof
mælk (sødmælk eller MME) til at hælde ovenpå og evt. fortynde lidt med (ca. ½-1 dl)

Skær rugbrødet i tern, kom dem op i en kasserolle og hæld koldt vand over så det dækker. Sæt låg på og lad det stå natten over så rugbrødet blødes op.
Kog det op dagen efter og pisk det godt med et piskeris. Du kan også blende det eller mase det igennem en sigte, så får du i hvert fald alle klumperne væk. Tilsæt herefter fedtstof og mælk, hvis det kræver lidt fortynding. Hæld det op i en dyb tallerken og server med mælk på.

Havregrød

Havregrød har altid været et hit hos mig selv som barn, men min dreng gad i hvert fald kun at have det i starten, hvis han måtte få mors med sukker og smørklat på... Det synes jeg ikke var nogen god idé at vænne ham til (selvom det smager rigtig godt!) så jeg begyndte også at lave min egen havregrød med alternativ topping (fx tørrede frugter og nødder) Baby får dog stadig med frugtmos i, da det er det han bedst kan lide - specielt en lækker blåbær/kirsebærmos eller pære/æblemos er bare GUF!

Her er en rigtig dejlig grundopskrift og du kan sagtens lave den aftenen før, så den bare lige skal varmes op om morgenen...

Havregrød
Du skal bruge:

1 dl havregryn (gerne øko)
1 dl vand
1 tsk. fedtstof
1 dl mælk (sødmælk eller MME)

Brng vand, mælk og havregryn i kog. Rør godt rundt under kogningen og lad det koge til det tykner og grøden bliver lind - det tager omkring 2-4 minutter. Tag herefter gryden af varmen og tilsæt fedtstoffet.

Sveskemos

Dette er en rigtig god førstehjælp til når den bette har fået forstoppelse, men mosen smager altså også udmærket selvom der ikke er tale om rod i mave/tarm-regionen... Herhjemme indtages den fx med iver i en risgrød eller ovenpå havregrøden...

Sveskemos
Du skal bruge:

8-10 svesker
vand til at dække

Læg sveskerne i blød i vandet i ½ time, kog det godt igennem til sveskerne er blødt op og hæld derefter sveskerne i blenderen (eller brug stavblenderen) og blend til en mos. 

Del gerne i mindre portioner og frys ned til senere brug. Kan holde sig i køleskabet i 2 døgn i en lufttæt beholder.

onsdag den 8. februar 2012

Det gode mellemmåltid - formiddag 6 mrd. +

Her er en række forslag til et godt mellemmåltid du kan servere for din baby om formiddagen - det skal jo kunne mætte til næste hovedmåltid, så det er vigtigt at det bliver noget som mætter, men det må heller ikke blive et for stort måltid, da baby så ikke vil være sulten nok til hovedmåltidet. Det er en balancegang, men du skal nok klare den...

  • en bolle (gerne grov* og hjemmebagt) med et stykke æble
  • fuldkornsknækbrød med ost og lidt peberfrugt
  • smoothie af frugt og surmælksprodukt
HUSK: Små børn har ikke så meget glæde af kerner i brødet, da de passerer hele igennem fordøjelsen, hvis de ikke bliver tygget godt. Brug derfor hellere havregryn, rugmel eller grahamsmel til at gøre dine brød grove med...

Forslag til en god morgenmad - 6 måneder +

Her er lidt gode eksempler på, hvad du kan servere for din baby til morgenmad, så han/hun får en god start på dagen.

  • Havregrød lavet på vand eller mælk med fx æblemos eller frugt til. Du kan med fordel også strø lidt kanel på som smagsnuance.
  • Øllebrød med mælk
  • A38/sødmælksyoghurt naturel med havrefras/rugfras eller frugtstykker
  • Mysli (gerne hjemmelavet) rørt op med frugtmos (gerne hjemmelavet) eller frugtstykker
  • Grød lavet af hirse/majs/fuldkornsrismel med frugtmos
  • Groft brød/rugbrød uden kerner med lidt fedtstof og pålæg. Det kan fx være ost, banan, agurk eller avokado.
  • Havregryn, havrefras eller mysli med mælk på
Er grøden lavet på mælk eller får baby et andet mælkeprodukt i måltiden, kan man servere vand til ellers er det fint at servere mælk til morgenmåltidet.

fredag den 3. februar 2012

Gulerodspuré

En dejlig sød mos, som de fleste babyer er vældigt begejstret for og gør sig godt i bl.a. en kartoffelmos, sød kartoffelmos eller en risgrød... Herhjemme er det et hit også bare i sig selv som tilbehør til et stykke kylling eller en frikadelle (når de bliver lidt ældre).

Gulerodspuré
1 mellemstor gulerod (ca. 100g)

Giver 1-6 portioner

Skræl guleroden og skær den i tern eller 3mm tykke skriver. Læg gulerodsstykkerne i grøntsagsdamperen i en gryde med vand, ca. 2½ cm op af kanten. Damp stykkerne i ca. 10 minutter, hæld gulerodsvandet fra, men gem det til senere brug.

Purér med en stavblender og tilsæt 1 tsk. fedtstof og kogevandet, MM eller MME så det passer til babys smag. Skal det være virkelig fint, kan du presse puréen gennem en sigte også.

Opbevaring: Kan holde sig 24 timer i køleskabet eller 4 uger i fryseren.

Pæremos

Alt efter hvilken sort du vælger af pære kan de være meget forskellige, både i forhold til fasthed og kogetid. Se efter om de er færdige ved at stikke i den tykkeste del af en pærebåd med en kniv eller gaffel, går den ind uden modstand, er pærerne færdige. Jeg selv kan godt lide at bruge de aflange pærer.

4 modne pærer, omkring 1 kg, skåret i både og uden kernehus

Giver omkring ½ liter mos.

Hæld vand i en stor kasserolle , omkring 2½ cm op. Kom pærerne i en grøntsagsdamper og sæt den i kasserollen. Bring det i kog ved høj varme. Læg låg på og damp ved høj varme, til pærerne er meget møre, 7-10 minutter.

Tag det af varmen, tag grøntsagsdamperen op af kasserollen, gem kogelagen. Lad pærerne køle af, fjern så skrællen og smid den væk. Kom pærerne i en blender eller foodprocessor og blend til en blød mos. Tilsæt så meget af den gemte kogelage, MM eller MME, at mosen får den konsistens, som baby bedst kan lide.

Opbevaring: Kom mosen i køleskabet i en lufttæt beholder i op til 3 dage eller kom den i fryseren i små portioner. Brug en isterningebakke eller lign. og nedfrys det indpakket i op til 3 måneder. Der kan komme en misfarvning under opbevaringen.

Æblemos

Hurtig, anvendelig og super god til rigtig mange ting, fx risgrød om morgenen, et mellemmåltid senere på dagen eller tilbehør til aftensmaden... Kan evt. tilsættes lidt kanel, hvis det falder i babys smag...

Æblemos
6 søde æbler (fx Gala, Pik Lady el. Macintosh - ca. 1½ kg, skåret i kvarte uden kernehuse

Giver ca. 6 dl æblemos.

Hæld vand i en stor kasserolle , omkring 2½ cm op. Kom æblerne i en grøntsagsdamper og sæt den i kasserollen. Bring det i kog ved høj varme. Læg låg på og damp ved høj varme, til æblerne er meget møre, 10-12 minutter.
Tag det f varmen, tag grøntsagsdamperen op af kasserollen, gem kogelagen. Lad æblerne køle af, fjern så skrællen og smid den væk. Kom æblerne i en blender eller foodprocessor og blend til en blød mos. Tilsæt så meget af den gemte kogelage, MM eller MME, at mosen får den konsistens, som baby bedst kan lide.

Opbevaring: Kom mosen i køleskabet i en lufttæt beholder i op til 3 dage eller kom den i fryseren i små portioner. Brug en isterningebakke eller lign. og nedfrys det indpakket i op til 3 måneder. Der kan komme en misfarvning under opbevaringen.

Varieret - hvad betyder det?

Overalt får vi forældre tudet ørerne fulde af, at vi skal servere varieret kost for vores baby, men hvad indebærer det lige helt præcist???

Bevares, vi kan da godt tænke os til, at baby ikke skal have det samme at spise hele dagen, dag efter dag, når de kommer på fast føde, men det er alligevel lidt tricky at blive klog på...

En af grundene til, at det er vigtigt at spise varieret er, at de vitaminer, mineraler og andre stoffer vi har brug for findes i maden, men i meget forskellige mængder fra råvare til råvare. Desuden, får vi en række andre stoffer, som også findes naturligt i maden, som vi ikke kan få ved at spise vitaminpiller o.lign. Når du spiser varieret, så behøver du altså ikke bekymre dig om, at du får for lidt af enkelte næringsstoffer.

At maden er forskellig fra dag til dag er også med til at skabe gode madvaner fra starten af hos vores børn. Det giver forskellige oplevelser af smag, duft, konsistens og farver og samtidig udfordrer og udvikler det dit barns smagspræferencer.

Vi kan selv lære at spise varieret ved at opdele maden i 4 grupper, der i alt indeholder 13 typer madvarer:
1. Brød, gryn, kartofler, ris, pasta
2. Frugt, grøntsager
3. Kød, fisk, mælk, ost, æg
4. Og lidt fedtstof

Fordi der spises mest fra gruppe 1 og 2, så er det vigtigt og godt også at spise brød, gryn, kartofler, ris eller pasta plus frugt og/eller grøntsager. Specielt ved hovedmåltiderne må gerne indeholde enten kød, fisk, mælkeprodukter ost eller æg, dog kun i mindre mængder. 

Lidt fedtstof i form af smør, plantemargarine og olie hører også med til varieret mad. Dette bør dog også være i små mængder, hvoraf størstedelen gerne må være vegetabilsk (plantemargarine og planteolier).

Der er først tale om en varieret mad, når man veksler mellem forskellige madvarer inden for hver gruppe. Det er altså ikke voldsomt varieret at spise den samme kartoffelmos 5 dage i streg med en kogte kylling til og de kogte broccolibuketter og en pære i tern (det lyder da slet ikke som om det er noget jeg har gjort på et tidspunkt...)

Spis så mange forskellige slags frugt og grønt som muligt (6 stk. om dagen) Varier mellem forskellige typer kød og forskellige fede og magre fisk.

Husk også at variere brødet - selvom den bette spirer måske spiser det hvide brød med størst iver, så har han/hun også godt at andet slags brød fx lavet på rug, spelt - hold dog igen med det grove mel, da kerner ikke kan fordøjes i de små maver det første lange stykke tid, baby er kommet på fast føde.

Der er også forskellige kartoflersorter at variere mellem og man kan altid få pasta og ris til at smage anderledes ved at koge det i vand tilsat evt. lidt fond.

Undersøgelser har også vist, at en varieret kost kan være med til at holde diverse allergier fra døren eller i hvert fald være med til at forebygge allergi - se denne artikel: Varieret babymad mod allergi

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Print