torsdag den 3. maj 2012

Saucer - eller Sovse om man vil...

For nogle dage siden kom der en lille forespørgsel på forskellige slags saucer, der kan bruges til at lokke maden lidt lettere ned i de smås maver og sauce er bestemt en rigtig god måde at gøre det på plus så kan man sikre sig at baby også får den rette mængde mælk og fedtstof (i hvert fald når de er under et år) ved hjælp af sauce til maden...

Vi har også brugt det herhjemme og Elias' favoritter er helt klart karrysauce, tomatsauce og brun sovs (ja jeg ændrede lige udtryk der, for herhjemme er den brune altså tykkere end de andre og hvis det skal være virkelig fancy og festlig kommer der også fløde og lidt frugtgele i)...

Det skal lige siges, at jeg som hovedregel altid laver opbagt sauce - det der med at jævne saucen har jeg aldrig rigtig haft tålmodighed til, men hvis du er mere tryg ved jævning, så gør du selvfølgelig bare det i stedet, så skal du bare lige tænke over, at der så ikke rigtig er noget fedtstof i saucen.

Her kommer lidt opskrifter på nogle saucer og efterhånden som jeg støder på nye og får dem afprøvet, så skal jeg nok videreformidle resultatet...

Karrysauce (opbagt) (kan også bruges til at lave en paprika sauce)
2 spsk. flydende margarine eller smør
3 spsk. hvedemel
2 tsk. karrypulver (fåes i mange forskellige varianter, vælg den, der passer dig og baby bedst - herhjemme er det en mild og mellemstærk karry vi blander sammen)
kogevand fra enten kartofler eller kødboller
mælk

Start med at smelt margarinen i en gryde. Tilsæt hvedemelet og rør det til en tyk masse. Rør karrypulver op med lidt koldt vand fra hanen og hæld det så i margarinemassen i gryden. Hold lidt tilbage af karryvandet til at smage til med senere.
Pisk det godt igennem og tilsæt herefter lidt (1 dl) af kogevandet fra kartofler eller kødboller. Lad blandingen tykne og hæld derefter mælk i og lad det koge op. Tilsæt mælk indtil saucen har den tykkelse baby og du selv foretrækker og smag til med karryvandet og lidt salt (hvis baby er over et år)

Hvid sauce (opbagt)
2 spsk. flydende margarine eller smør
3 spsk. hvedemel
kogevand fra kartofler
Mælk

Start med at smelt margarinen i en gryde. Tilsæt hvedemelet, pisk det godt igennem og tilsæt herefter lidt (1 dl) af kogevandet fra kartofler (eller kogt vand). Lad blandingen tykne og hæld derefter mælk i og lad det koge op. Tilsæt mælk indtil saucen har den tykkelse baby og du selv foretrækker og smag til med lidt salt (hvis baby er over et år)


Tomatsauce 1 (opbagt)
2 spsk. flydende margarine eller smør
3 spsk. hvedemel
1 spsk. tomatpure (1½ spsk. hvis den skal være lidt stærkere)
kogevand fra kartofler eller alm kogt vand
Mælk

Start med at smelt margarinen i en gryde. Tilsæt hvedemelet, pisk det godt igennem og tilsæt herefter tomatpure og lidt (1 dl) af kogevandet fra kartofler (eller kogt vand). Lad blandingen tykne og hæld derefter mælk i og lad det koge op. Tilsæt mælk indtil saucen har den tykkelse baby og du selv foretrækker og smag til med lidt salt (hvis baby er over et år)

Tomatsauce 2 - kan også bruges til spaghetti og kødboller

1 spsk. olivenolie
½ lille løg, finthakket
400g hakkede og flåede tomater på dåse
1 spsk. tomatpure
1 tsk. tørret oregano
peber

Varm olien op i en kasserolle og tilbered løgene ved svag varme i ca. 5 minutter til de er bløde, men ikke brune. Tilsæt de hakkede tomater, tomatpure, tørret oregano og en lille smule peber. Tilbered ved svag varme i 5-10 minutter, til saucen har den konsistens som baby og du selv foretrækker. Hvis du bruger denne til et mindre barn end 7 måneder, så skal saucen blendes inden brug.

Ostesauce
25g usaltet smør
1 spsk. majsmel
300 ml mælk
85g revet cheddarost
½ tsk. dijonsennep

Kom smør, majsmel og mælk i en kasserolle. Bring i kog ved svag varme og under konstant omrøring. Når saucen er fortykket tilsættes ost og sennep. Rør rundt til osten er smeltet og tag kasserollen af varmen.


Grøntsagssauce (tilberedning 30 minutter)
1 spsk. vegetabilsk olie
1 lille løg, finthakket
1 lille gulerod, finthakket
½ rød peberfrugt uden kerner og hakket fint
1 lille courgette, hakket (squash kan også bruges men kun halvdelen af en lille en)
100 ml grøntsagsbouillon
200 ml passata tomatsauce (kan bl.a. købes i Føtex og Bilka)
2-3 friske basilikumsblade

Varm olien op i en kasserolle og tilbered løg og gulerødder i 5 minutter. Tilsæt peberfrugt og courgette og tilbered i 1-2 minutter. Tilsæt bouillon, læg låg på og lad det simre i 15 minutter. Tilsæt herefter passata og basilikum og lad saucen reducere og tykne lidt. Purér med en stavblender til den ønskede konsistent.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Print