mandag den 3. marts 2014

Madmama tester - madgadgets: opbevaringsbøtter til babymad

Theresa og jeg har været så heldige, at få lov til at teste et par produkter i samarbejde med Mammashop og nu har vi rigtig fået dem brugt godt og grundigt, så her er vores mening om de fine ting, som vi har fået lov til at teste:



Det skriver producenten selv om produktet:
Nemme at anvende. Du kan hælde babymaden direkte fra blenderen (både varm og kold) ned i bøtterne og klikfunktionen gør det nemt at fylde bøtterne på én gang, fryse maden på én gang og vaske alle bøtterne på samme tid også. Du kan optø maden i bøtten og give baby mad direkte herfra eller tage bøtten fra fryseren, trykke under bunden og ud kommer en mad-terning lige klar til at komme i den varme grød for at afkøle den. Bøtterne kan uden besvær gå direkte fra fryser til mikroovn og er fri for BPA, PVC og Phalater.



Det mener jeg om produktet:
Allerede da Elias var baby havde jeg øje for disse bøtter, men fik dem aldrig købt. Nu hvor jeg har prøvet dem må jeg sige, at de er super nemme at have med at gøre på alle måder. Jeg er vild med, at jeg bare lige kan poppe sådan en enkelt terning ud i en omgang varm grød (fx æblemos til havregrøden) så får grøden hurtigt den rette spise-temperatur og jeg skal ikke stå med en baby, der når at blive helt vildt utålmodig fordi hun skal vente på sin mad... 
Bøtterne går nemt i opvaskemaskinen (også enkeltvis) og så skal man lige huske at holde øje med hvor meget de må fyldes op, så de ikke splatter over, når man prøver at lukke dem...



Nu har Theresa aldrig spist så små portioner, som bøtterne indbyder til, men det gjorde Elias, så der ville de have været himmelske at have. Vi har denne gang bare brugt dem til frugt/grøntsags-mos, som kunne komme i grundgrød/mosen og til sveskemos, for det er passende mængde til lige at få gang i sagerne i de små maver, hvis man ikke gør det hver dag (så kan svesker nemlig give forstoppelse!).

Jeg går lidt og overvejer om jeg skal købe stage 2 og 3 af bøtterne, bare fordi de er så nemme at bruge. Prisen er ikke slem og slet ikke sammenlignet med hvad der ellers er på markedet.

Bøtterne her har de varmeste anbefalinger fra mig.

søndag den 9. februar 2014

Så blev det 2014

...og der er kommet lidt pusterum til at komme i gang med bloggen igen. Nu hjælper det også på det, at min mindstemus nu er så gammel, at hun er begyndt på skemad. Jeg beklager den lange pause og håber nu, at der bliver lidt mere flow igen.

Da det alligevel er snart 3 år siden sidst jeg havde en så lille baby, var der lidt, der skulle opfriskes og udforskes. Jeg har planer om at allierer mig med nogle, som kender til Baby Led Weaning (BLW), som i bund og grund går ud på at baby selv tager styringen i overgangen fra flydende til fast føde.

Jeg har en datter, som har været meget interesseret i vores mad fra hun var 5 måneder gammel og derfor startede hun med smagsprøver af gulerod, peberfrugt, banan og pære, som hun selv kunne holde. Hun fik smag for det og appetit for mere, så derfor startede vi også grød samtidig, så hun er blevet lidt til det hele.Vi har også benyttet os af nogle spændende gadgets, som jeg vil fortælle mere om i et par andre indlæg.

Her er et par blogs som måske kunne have din interesse, hvis du godt kunne tænke dig at undersøge BLW lidt nærmere:

Måne Mama
Harmoniske Unger



Det sidste af billederne gav en smule kommentarer, da det kom på Instagram (og videre til Facebook) forbi guleroden ikke er kogt og nogle mente, at det var ret tidligt, at jeg lader min mindstemus gnave på gulerødder. Hun har ingen tænder endnu, hun bider ikke så hårdt, at hun kan bide stykker af eller igennem den store gulerod og hun sad for det meste bare og savlede på den. Desuden lader jeg jo aldrig mit barn ude af syne med sådan en i munden, så jeg havde ingen skrupler med at lade hende sidde og gumle lidt på en stor gulerodsstav. Hun var og er glad og tilfreds og nysgerrig når det kommer til mad...

onsdag den 18. september 2013

Udfordringer ved fødevareallergi (gæsteindlæg)

Nu efter lang tids stilhed (bl.a. fordi jeg nu er blevet mor igen) så kan jeg endelig præsentere jer kære læsere for noget, som jeg længe gerne har ville skrive om, men ikke rigtig haft ekspertisen eller haft inde på livet selv, nemlig børn og fødevareallergi. Derfor har jeg allieret mig med en rigtig sød veninde, som meget gerne ville fortælle om familiens hverdag og udfordringer med fødevareallergien tæt inde på kroppen. Så jeg giver ordet videre og håber, at i synes lige så godt om indlægget som jeg.

Da Agnethe spurgte, om jeg havde lyst til at gæsteblogge om, hvordan det er at være forælder til et barn med fødevareallergi, og om, hvordan vi tackler det i hverdagen, tænkte jeg, at jeg da sikkert ikke havde noget, at bidrage med, men ved nærmere eftertanke, har vi gjort os en del erfaringer, som jeg selv godt kunne have haft gavn af. 

I dette indlæg vil jeg præsentere "os" og skrive lidt om indkøb til allergikost. Det kan nemlig godt være frustrerende at stå der med en helt ny "diagnose" og skulle gentænke sine indkøb. I senere indlæg påtænker jeg at komme med lidt tips til madlavning og bagning (ja, man kan godt lave en MEGA lækker chokoladekage uden mælk og æg)!


Jeg er mor til Adam, som blev 2 år i juli, og som er allergisk overfor mælk og æg. Vi har levet med allergien siden han var mindre end et år gammel, og han har været igennem både blodprøver og provokationer. Vi fik ham oprindeligt testet, da han konsekvent kastede op efter flasker med MME, og ikke bare på "gylpe-måden". 

Adam døjede også rigtig meget med børne-eksem. Jeg var til eksemskole hos astma og allergi Danmark, hvor jeg på mit spørgsmål om, hvornår man kan allergiteste, fik svaret fra en overlæge fra Odense Universitetshospital "det kan man med det samme!". Det et svar gik jeg til egen læge med, som indvilgede i at lade den da 7 mdr gamle dreng teste. Mælkeallergi blev ikke påvist i de første blodprøver, men som den børnelæge, vi blev henvist til, sagde, var det "mere end nok for ham", at Adam udviste symptomerne. (Flere læger som ham tak!). 

Overraskende nok viste prøverne en tydelig æggeallergi (og ikke så overraskende en katte-allergi, der gjorde vi måtte af med vores to pelsede kræ). Ved provokation på Skejby sygehus i maj måned i år blussede Adam fuldstændig op i ansigtet og hævede under øjnene ved indtagelse af æg, og et par uger senere var det mælkens tur. Den nægtede han godt nok pure at drikke, men selv den ca halve dl. han fik udløste dårlig mave og masser af eksem. Så vi kører videre i samme rille som hidtil. 


Jeg har aldrig kunnet få Adam til at drikke den specielle MME, som diætister (og tildels læger) er meget opsatte på, at de får. Den står i en dåse i skabet - og burde nok bare smides ud. I stedet får han kalk og D-vitamin tilskud i tyggetablet. Hidtil har han fået Apotekets udgave, men vi er lige overgået til Børnemineral fra New Nordic Healthcare. Vær opmærksom på, at nogle tyggetabletter indeholder laktose. (Det gør sig i øvrigt gældende for rigtig mange tabletter, så Adam får f.eks høfebermedicin i mixturform). Derudover får han en almindelig børnevitamin efter lægens anbefaling. 


 
Indkøb til mælke- og æggefri kost

"Mælk": 
Idet man fra sundhedsstyrelsens side anbefaler at begrænse indtaget af rismælk hos børn under 2 år og soyaprodukter i hvert fald hos drenge under 3 år, har vi mest brugt havredrik, havrefløde, mandelmælk og kokosmælk i madlavningen. Adam drikker ikke mælkelignende drikke af kop. Der nøjes han med vand og lidt tynd saftevand eller fortyndet æblejuice, hvis det går højt. Kokosmælk køber vi bare økologisk på dåse, havredrik fåes i dagligvare handlen, og jeg ved at mandelmælk i hvert fald kan fåes i Kvickly, hvis man ikke vil lave det selv (den øvelse har jeg endnu ikke kastet mig ud i). 

Hvad angår fløde-erstatninger, har jeg købt dem i helsekostforretninger, hvor der findes et utal også ikke-ris eller soyabaserede. Jeg bruger hovedsaglig mandelmælk til sødere bagværk og havremælk til madlavning, kokosmælk bliver brugt til karry-retter, som Adam er vild med. 

Margarine 
Hvad angår smørrelse til brød, bagning, kartoffelmos osv har vi bedst erfaring med FRI margarine fra Coop. Den kører dagplejen nu også med til alle børnene derovre, så Adam ikke skal have noget specielt. Nogle af Becel-varianterne er også mælkefri, men vær på vagt, der er kærnemælkspulver i nogle af dem. 

Pålæg 
Pålæg er en jungle for sig! Man kan kun undre sig over, hvad æggehvidepulver laver i en økologisk kødpølse for eksempel! Her har Hanegal har været vores redning! De laver allergivenlig leverpostej, kødpølser og forskellige varianter af andre pølser (rigtig fint, når man har et "kødforskrækket" barn, der nægter at spise almindeligt kød, medmindre det er blendet til ukendelighed). 

Brød 
Med hensyn til købebrød kommer man rigtig langt ved at læse varedeklarationer, for langt det meste brød er faktisk mælke- og æggefrit. Vi har været rigtig glade for Pågen brød, og også her er det noget dagplejen har taget til sig, så alle børnene får "det samme" Italiensk brød har også altid været et hit her, og vores bager har garanteret, at hans grove ciabattaboller er fri for mælk og æg, så dem får Adam, hvis vi en sjælden gang får morgenbrød fra bageren. Dem ELSKER han! Der kommer et seperat blogindlæg om bagning og kager med lidt vel-afprøvede opskrifter, så det vil jeg ikke komme nærmere ind på her. 

Is 
Selvom det jo ikke just er sund kost, så hører det sig nærmest sommerens udflugter til, at ungerne kan få en is, men når man har mælke og æggeallergi skrumper udvalget ind. Dog er isproducenterne faktisk ganske gode til at informere på deres hjemmesider. Så vi ved nu, at Adam gerne må få en Astronaut eller en Filur - alt efter "is-udbyder". Desuden er Urtekram kommet på markedet med 2 slags pindeis, som kun indeholder frugt, vand og sukker. Vi har fundet dem i Super Best og som specialvare i Fakta - de kan også købes i velassorterede Føtex butikker. 

Generelt 
Generelt set er det min erfaring, at større Kvickly-varehuse, har et forholdsvist godt udvalg til allergikere. Her har vi også fundet mælkefri chokolade, sødet med birkesød, som Adam får ved specielle lejligheder. De har også et rigtig fint udvalg af mælkeerstatninger. Ellers er et besøg i en god helsekost tiden værd. Hvis man bor i Århus, kan jeg anbefale Ren Kost i Jægergårdsgade. Her kan man få æggeerstatning, "mælk" i alverdens afskygninger, kiks, "mayonaise" og alverdens andre gode ting.

Jeg takker Anna for dette fine indlæg og ser meget frem til at kunne bringe endnu flere indlæg møntet på børn med fødevareallergi. Har du lyst til at læse mere om fødevareallergi, kan du besøge hjemmesiden www.foedevareallergi.dk. Her finder du masser af råd og vejledning til, hvad du kan gøre, hvis dit barn udviser overfølsomhed overfor madvarer.

tirsdag den 13. august 2013

Søde lækkerier

Og kun søde på den rigtig gode måde!

Jeg har investeret i Sundt Sødt bogen af Pia Krøyer og allerede prøvet nogle af opskrifterne af på blandt andet en chokolademuffin, en frugtstang og lækre nødder i forklædning. Konceptet med Sundt sødt er, at du vælger de sundere alternativer til at søde med frem for det raffinerede sukker - her kan bl.a  nævnes agavesirup (som har et højt indhold af fruktose, så pas på mængderne) banan, tørrede frugter, vand fra blødgjorte tørrede frugter, ren frugtmos eller ren frugt saft.


Men på billedet herover er så de lækkerier, jeg indtil videre har fået lavet - nødderne holder endnu selvom det er et par uger siden de blev rystet sammen - mens resten er væk, for længst! Så mon ikke jeg skulle dele med jer, så i også kan komme til at prøve det af...

Banan- og chokolademuffins
(12-14 stk.)

200g tørrede dadler uden sten
200g mandler
2 spsk. ren kakaopulver
75g jomfrukokosolie
2 modne bananer
1 tsk vanillepulver (ikke vanillesukker!)
2 tsk. kanel
½ knsp. salt
4 æg

Rør alle ingredienser sammen i en foodprocessor i et par minutter, til det er en jævn masse. Fordel dejen i muffinforme. Bag kagerne ved 175 grader i ca. 25 minutter - hold øje med dem, de kan godt have en tendens til at blive ret mørke.

Tip: Som en lille variation kan du tilsætte 1 spsk. rå kakaonibs og 2 spsk. ekstra hakkede nødder.

Mandel- og vanilliestænger
6-8 stk.

75g tørrede dadler uden sten
40g tørrede økologiske abrikoser
75g mandler
50g kokosmel
1 tsk. FiberHUSK
25g havregryn
2 spsk. jomfrukokosolie
1 tsk. vanillepulver

Knas: 25g hakkede nødder (valgfrit)

Drys: kokosmel eller puffede quinoa

Kom alle ingredienserne i foodprocessoren og kør det til en cremet masse. Bladingen kan godt virke lidt tør, men det er den ikke, når du først får den mellem hænderne. Kom massen over i en skål, her tilsættes knas, hvis du har lyst til det og derefter forms massen til stænger, som så vendes i drysset. Lad stængerne hvile i køleskabet i mindst ½ time (så bliver de lidt hårde i det og er nemmere at håndtere) inden servering.

Sidst men ikke mindst og nemmest af alt:

Chokonødder

3 spsk. ren kakaopulver
400g blandede nødder:mandel, hasselnød, valnød, cashew, pecan. paranød, macadamia (hvad end du har lyst til)

Kom nødderne og kakao i en plastikpose og ryst det godt sammen. Hæld dem på et lufttæt glas og voila - en snack, som er nem at gå til...

Rigtig god fornøjelse med lækkerierne.

tirsdag den 6. august 2013

Den musikalske give away skal have et nyt hjem...



 Så er det endelig tid til at få offentliggjort, hvem der har været så heldig at vinde den musikalske give away - søndag sluttede muligheden for at deltage og jeg vil sige tak til alle jer, der ville være med...

Jeg benytter mig som altid af den nemme løsning mht. lodtrækningen (selvom der nu kun var 38 lodder at holde styr på), så findenvinder.dk har været så flink at trække:


Tilfældig tal udtrækning af Find En Vinder

Bag lod nr. 23 gemmer søde Karin (Casa Grau) sig, så Karin, hvis du vil være sød at sende mig din adresse på en mail, så sender jeg præmien til dig så hurtigt som muligt. Så håber jeg bare du bliver rigtig glad for den.

torsdag den 18. juli 2013

HUSK...

Du kan følge Madmama på bloglovin - klik på linket i sidebaren (det lille blå felt) og har du ikke allerede en konto der, så er det super nemt at oprette en. Du skriver din mailadresse, vælger et password eller opretter dig via Facebook på bloglovins side. Når du kommer ind, kan du bare ved et (eller to) klik importere alle de blogs du følger til bloglovin - easy peacy! Eller hvis du er helt ny i blogland og ikke følger nogle blogs endnu fx gennem google reader eller andre services, så kan du ganske nemt søge i bloglovin efter de blogs du kender og måske støder du på en masse nye...

Husk også Madmamas musikalske give away, der løber frem til d. 4. August. Har du ikke allerede deltaget, så skynd dig og få chancen for at vinde et eksemplar af Musikgryden. Du kan se reglerne og deltage ved at klikke på billedet...



onsdag den 17. juli 2013

En lille sommeropdatering og lidt knas til mellemmåltidet

Så er sommerferien for mit vedkommende overstået, men snart står den på barsel igen. I den forbindelse skal der nok komme endnu mere skub i Madmama og jeg kan da allerede afsløre, at der er nye produkttests og give aways på vej, så i har noget at se frem til. Indtil lillepigen skal begynde på fast føde, bliver det nok begrænset med opskrifter til babyer, men i er meget velkommen til at spørge løs og komme med ønsker til opskrifter eller andre ting, der savnes på bloggen.

I mellemtiden vil jeg lige dele denne opskrift med jer på nogle lækre kiks, som er super lækre og sunde og ungerne vil sikkert ELSKE dem. Herhjemme er de i hvert fald et hit både blandt børn og voksne...



Fiber og 5-kornskiks
(2 bageplader)

2dl 5-kornsblanding
1dl fiberbageblanding fra urtekram
2 dl havregryn
1 dl olie (jeg brugte solsikkeolie, men du kan sikkert også bruge en rapsolie)
2 dl vand
3½ dl mel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. salt

Bland 5-kornsblanding, fiberbageblanding, havregryn, mel, bagepulver og salt. Rør det godt sammen og tilsæt herefter olie og vand. Hele blandingen røres godt sammen til det bliver til en let fast dej. Del dejen i 2 og gør to stykker bagepapir klar. Tag et stykke bagepapir, drys det med mel og læg den ene del af dejen herpå. Rul dejen meget meget tyndt ud og læg så bagepapiret over på en bageplade. Gentag dette med den anden del af dejen og når det er kommet over på bagepladen, tager du en pizzaslicer eller en skarp kniv og deler dejen på pladen op i små kiks.

Bag kiksene i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15 minutte, til de er let gyldne og sprøde.


Kiksene kan spises som de er, med smør, nøddesmør eller lignende på og som en del af et lækkert mellemmåltid.

Print