fredag den 3. februar 2012

Varieret - hvad betyder det?

Overalt får vi forældre tudet ørerne fulde af, at vi skal servere varieret kost for vores baby, men hvad indebærer det lige helt præcist???

Bevares, vi kan da godt tænke os til, at baby ikke skal have det samme at spise hele dagen, dag efter dag, når de kommer på fast føde, men det er alligevel lidt tricky at blive klog på...

En af grundene til, at det er vigtigt at spise varieret er, at de vitaminer, mineraler og andre stoffer vi har brug for findes i maden, men i meget forskellige mængder fra råvare til råvare. Desuden, får vi en række andre stoffer, som også findes naturligt i maden, som vi ikke kan få ved at spise vitaminpiller o.lign. Når du spiser varieret, så behøver du altså ikke bekymre dig om, at du får for lidt af enkelte næringsstoffer.

At maden er forskellig fra dag til dag er også med til at skabe gode madvaner fra starten af hos vores børn. Det giver forskellige oplevelser af smag, duft, konsistens og farver og samtidig udfordrer og udvikler det dit barns smagspræferencer.

Vi kan selv lære at spise varieret ved at opdele maden i 4 grupper, der i alt indeholder 13 typer madvarer:
1. Brød, gryn, kartofler, ris, pasta
2. Frugt, grøntsager
3. Kød, fisk, mælk, ost, æg
4. Og lidt fedtstof

Fordi der spises mest fra gruppe 1 og 2, så er det vigtigt og godt også at spise brød, gryn, kartofler, ris eller pasta plus frugt og/eller grøntsager. Specielt ved hovedmåltiderne må gerne indeholde enten kød, fisk, mælkeprodukter ost eller æg, dog kun i mindre mængder. 

Lidt fedtstof i form af smør, plantemargarine og olie hører også med til varieret mad. Dette bør dog også være i små mængder, hvoraf størstedelen gerne må være vegetabilsk (plantemargarine og planteolier).

Der er først tale om en varieret mad, når man veksler mellem forskellige madvarer inden for hver gruppe. Det er altså ikke voldsomt varieret at spise den samme kartoffelmos 5 dage i streg med en kogte kylling til og de kogte broccolibuketter og en pære i tern (det lyder da slet ikke som om det er noget jeg har gjort på et tidspunkt...)

Spis så mange forskellige slags frugt og grønt som muligt (6 stk. om dagen) Varier mellem forskellige typer kød og forskellige fede og magre fisk.

Husk også at variere brødet - selvom den bette spirer måske spiser det hvide brød med størst iver, så har han/hun også godt at andet slags brød fx lavet på rug, spelt - hold dog igen med det grove mel, da kerner ikke kan fordøjes i de små maver det første lange stykke tid, baby er kommet på fast føde.

Der er også forskellige kartoflersorter at variere mellem og man kan altid få pasta og ris til at smage anderledes ved at koge det i vand tilsat evt. lidt fond.

Undersøgelser har også vist, at en varieret kost kan være med til at holde diverse allergier fra døren eller i hvert fald være med til at forebygge allergi - se denne artikel: Varieret babymad mod allergi

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Print