lørdag den 7. januar 2012

Modermælkserstatning...

For mit vedkommende startede min babys mad her...

Elias fik ikke rigtig mad nok ved at amme hos mig og selvom jeg havde mælk nok til ham (og en hel hær af andre babyer) så gad han det simpelthen ikke! Det kan være et knæk for enhver nybagt mor, hvilket det også var for mig, fordi jeg følte mig som en kæmpe fiasko i og med jeg ikke engang kunne give næring til mit barn hos mig selv... Dog skal vi huske på, at en god mor ikke sidder i brysterne og hellere at babyen er mæt og godt tilpas fra flasken end at han skriger uafbrudt fordi han simpelthen ikke har fået nok at spise ved amningen...

Modermælkserstatning (herefter MME) er lavet på komælk, men på en sådan måde, at det ligner modermælk mest muligt. Dit barn får fuldt ud tilstrækkelig ernæring på MME og har nogenlunde den samme vækstkurve og udvikling som børn, der ammes. Desværre indeholder MME ikke antistoffer ligesom modermælken gør.

Tilberedning
Når du bruger MME er det meget vigtigt, at du følger brugsanvisningen på pakken nøje. Hvis du bruger for lidt pulver, får barnet for lidt energi og næringsstoffer, og hvis du bruger for meget pulver i forhold til vand, kan barnets nyrer belastes, ligesom det vil få for lidt væske. Du skal ikke blive forskrækket af dette, for der følger ske med i pakken, som gør det super nemt at dosere.

Brug i de første 4 måneder kogt, nedkølet vand (til ca. 37 grader) og tilbered kun en flaske ad gangen i barnets første 2 levemåneder. Dette er af af hygiejniske årsager. Prøv temperaturen på håndleddet inden du giver baby flasken i munden. Hvis mælken føles behagelig lunken (ca. 37 grader) - hverken varm eller kold - er den klar.

Det er vigtigt, at du sørger for, at flaskerne lukkes helt og stilles i køleskabet straks efter tilberedning, hvor de opbevares til de skal bruges. Skal du på tur, så invester gerne i en termotaske, der kan holde MME'en kold til den skal bruges (op til 4 timer) eller brug evt. de færdigblandede slags, som du kan købe på brikker - de har ikke brug for at blive sat på køl eller opvarmet inden brug - de kan hældes direkte i en flaske og så er du klar til at give mad. Vær dog opmærksom på, at hvis der stadig er noget tilbage i kartonen, skal dette på køl og kan opbevares der i op til 2 døgn.

Portionsstørrelse
Et barn har ca. brug for at spise det, der svarer til 1/6 af sin vægt i døgnet. 
Eksempel: En baby på 3600 g. har derfor brug for 600 g. færdigblandet MME i døgnet. Hvis baby spiser 6 måltider, svarer det til ca. 100 ml. MME pr. måltid. Det er dog MEGET forskelligt fra baby til baby, hvor meget der spises både i alt og til de forskellige måltider. De vigtigste er at baby er godt tilpas og virker glad og frisk. Dette er dog fordelen ved at have et flaskebarn - vi kan se hvor meget de reelt spiser og forholde os til det - det kan dog også være en ulempe, for nogle hænger sig alt for meget i mængden af maden (mig selv deriblandt) og kan køre sig selv op i en spids på det... Men husk at hvis din baby er glad og tilfreds, så har han/hun helt sikkert fået det at spise, som han/hun havde brug for...
Eventuelle rester af opvarmet MME skal ALTID smides ud, da det er et rigtig godt sted for bakteriedannelse...
Rengøring af flasker og sutter
Det er utrolig vigtigt praktisere god hygiejne, når det kommer til både flasker og sutter, da varm mælk og rester heraf giver gode vækstbetingelser for bakterier. 
Derfor skal du altid:
 • Rengør flasker og sutter efter brug, og vær omhyggelig med skruegange og kanter, hvor mælkeresterne ofte sidder fast.
 • Brug flaskerenser, opvaskemiddel og varmt vand til flaskerne og gnid sutterne med groft salt, der gør det nemmere at fjerne slimede mælkerester.
 • Skyl herefter flasker og sutter grundigt og kog dem i 3 minutter.
 • Hæld vandet fra, tør flasker og sutter (med et helt rent viskestykke, eller lad dem lufttørre) og opbevar dem herefter tørt og tildækket.
 • Sutteflaskerne kan også vaskes i opvaskemaskine, men sørg for at skylles mælkeresterne af før opvask.
 • Sutteflaskerne kan også steriliseres i en sterilisator til mikrovnen efter vask - se fx. Avent's produkter
Kilde: Sundhedsguiden.dk

  2 kommentarer:

  1. åhh må heller skrive ang. din afstemning.. jeg brugte det fra arla men det var kun som lidt ekstra. Og til da de blev lidt større til måltiderne og med på tur.. Det er alt for dyr en løsning hvis man skal bruge det hver dag. Men det kommer helt an på behov..

   SvarSlet
  2. Hejsa cs
   Tak for din uddybning og ja, du har helt ret, det er virkelig en dyr løsning at vælge et færdiglavet produkt, det fandt vi også lige så stille ud af og hoppede over på pulver - det rækker langt længere, når man har en bette en, der i starten fik 8 flasker i døgnet!

   SvarSlet

  Print